
U.S. Department of Transportation 1200 New Jersey Ave, S.E. 
Washington, D.C. 20590 

Pipeline and Hazardous Materials 
Safety Administration 

Mr. Arthur Mahoney 
MS, CHMM, REA 
Hazard Solutions LLC 
326 Sonora Drive 
San Mateo, CA 94402 

Ref. No.: 09-005 1 

Dear Mr. Mahoney: 

This responds to your February 11,2009, letter requesting clarification of the training 
requirements under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171 -1 80). 
Specifically, you ask if an employee who assembles a package of hazardous materials which 
he then offers to the shipping department for final closure is subject to training requirements. 

According to your letter, employees submit a shipping request to your company's shipping 
department describing the hazardous materials they want to ship. The trained shipping 
department employees provide the packaging materials and instructions (typically provided 
by the packaging manufacturer) on how to package the hazardous materials. The employees 
place the hazardous materials in the package as instructed, sealing the primary containers, but 
leaving the outer packaging unsealed for inspection by the shipping department. You ask if 
the employees who place the hazardous materials in the package are subject to the training 
requirements in the HMR. 

The answer is yes. Employees who package hazardous materials for transportation are 
hazardous materials employees, as defined in 171.8 of the HMR. In accordance with 
5 172.702, no hazardous materials employee may perform a function subject to HMR 
requirements unless instructed in the requirements that apply to that function. Specific 
training requirements are in § 172.704. 

I hope this answers your inquiry. 

tandards Development 
Office of Hazardous Materials Standards 



Hazard Solutions LLC 

EH&S compliance, training and data management soli!tions 

326 Sonora Drive San Mateo, CA 94402 

Phone: 650.347.041 7 Fax: 650,962.3250 

U.S. DOT 
PHMSA Office of Hazardous Materials Standards 
Attn: PHH-10 
East Building 
1200 New Jersey Avenue, SE. 
Washington, DC 20590-0001 

RE: Training Requirement 

Dear PHMSA Interpreter: 

I would like written clarification on training requirements for scientists who package hazardous materials 
for shipment, typically by air. 

Scenario: an R&D company has employees/scientists who occasionally ship small quantities of hazardous 
materials. The hazardous materials are typically transported by air and typically fall into the following 
classes/divisions: 

Class 3 

o Proper shipping name: flammable liquids, n.0.s. PG I1 or PG I11 

o Prim.ary containers from 1 ml to 250 ml 

Division 6.1 . 

o Proper shipping name: toxic liquids, organic or toxic solids, organic in PG I1 or PG I11 

o Primary containers from 1 gram to 250 grams 

Division 6.1 , f . - <  

o Proper shipping name: toxic liquids, organic or toxic solids, organic in PG I 

o Pri.mary containers typically less than 1 gram, but may exceed 1 gram 

Division 6.2, Category A 

o Proper shipping name: infectious substances, affecting humans 

o Primary containers typically less than 30 gramslml 

Division 6.2, Category B 

o Proper shipping name: biological substance, Category B 



o Primary containers typically less than 30 gramslml, but may be more 

Class 9 

o Proper shipping name: Dry ice or overpack containing other regulated hazardous materials 

o May contain non-hazardous primary containers packed in the dry ice 

o May also be an overpack containing regulated hazardous materials 

The quantities occasionally, but not always, qualify the package under the small quantity exception (per 49 
CFR 173.4). The employee submits a shipping request form to the company's Shipping Department on 
which they describe the material they want to ship. The Shipping Department is staffed by DOT-trained 
employees who then provide the packaging materials and instructions on how to package the hazardous 
materials. The instructions are typically those provided by the packaging manufacturer. The employee 
packages the hzzardous materials in typically a combination package, in which they place the primary 
container(s) of their hazardous materials in the outer package. Depending on the type of hazardous 
material and the packaging provided, they may need to place the primary inside of a secondary container 
with absorbent, cushioning, liner, etc. They have been instructed to seal the primary container with 
parafilm. They do not tape the package closed. 

Once they have completed their packaging steps, the package is brought to the Shipping Department in 
which the DOT-trained employee inspects the package, tapes it closed, marks and labels it, and completes 
the shipping documentation. 

The level of inspection done by the Shipping Department prior to taping the package closed varies 
depending on the degree of hazard of the materials and accessibility of the inner containers. Some of the 
inner containers may be accessible and other times they may not be accessible. 

Question: I would like clarification on whether the employeelscientist at a company who assembles the 
package of a hazardous material which helshe then offers to the Shipping Department for final closure is 
subject to the DOT training requirements. 




